Take a fresh look at your lifestyle.

Simptomat e hershme të kancerit të zorrëve që nuk duhen injoruar – Lajmet e funditSimptomat e hershme të kancerit të zorrëve që nuk duhen injoruar
Kanceri i zorrëve, i njohur edhe si kanceri kolorektal, prek zorrën e trashë. Faktorët e stilit të jetesës mund të luajnë një rol të madh në zhvillimin e kancerit të zorrëve.


Njerëzit mbipeshë ose ata që kënaqen me zakone jo të shëndetshme të jetesës, si konsumimi i alkoolit, pirja e duhanit dhe ngrënia e ushqimeve me kalori janë në një rrezik në rritje të këtij kanceri. Studimet thonë se njeriu mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrëve duke mbajtur një peshë të shëndetshme, duke bërë stërvitje, duke ngrënë shëndetshëm dhe duke shmangur alkoolin dhe duhanin.


Njohja e shenjave të hershme të kancerit të zorrëve mund të ndihmojë në përmirësimin e shkallës së mbijetesës.


Kanceri i zorrëve është një lloj kanceri që shfaqet për shkak të rritjes jonormale të qelizave në rreshtimin e zorrës së trashë (kolonit) dhe rektumit.


Kirurgu Balkishan Gupta tha se duhet t’i kushtohet vëmendje ngërçeve të barkut, humbjes së pashpjegueshme të peshës dhe lodhjes pasi të gjitha këto simptoma mund të tregojnë se keni probleme serioze.


Dr. Gupta thotë se më të rrezikuar nga kanceri kolorektal janë:


– Njerëzit me një histori familjare të kancerit të zorrëve, një gjendje të trashëguar të zorrëve si polipoza adenomatoze familjare, ose kanceri kolorektal i trashëguar jo polipozik, i quajtur gjithashtu sindroma Lynch, janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të kancerit të zorrëve.


– Njerëzit me sëmundje inflamatore afatgjatë të zorrëve si Crohn ose koliti ulceroz kanë më shumë gjasa të preken nga kjo gjendje kërcënuese për jetën.


– Faktorë të tillë si obeziteti, pirja e duhanit, një dietë me përmbajtje të lartë të mishit të përpunuar dhe të kuq dhe përdorimi i alkoolit mund të rrisin rrezikun e shfaqjes së shkallës më të lartë të kancerit të zorrëve.


Për të minimizuar rrezikun e kancerit të zorrëve, këshillohet që të keni një dietë të ekuilibruar me shumë fruta dhe perime të freskëta. Shmangni ose kufizoni marrjen e mishit të kuq, përmbahuni nga ngrënia e mishit të përpunuar, thoni jo duhanpirjes ose konsumit të tepërt të alkoolit, bëni ushtrime të rregullta dhe mbani një peshë trupore të shëndetshme.


Comments are closed.