Take a fresh look at your lifestyle.

Çfarë ndodh me trupin nëse nuk ka mjaftueshëm vitaminë D – Lajmet e funditÇfarë ndodh me trupin nëse nuk ka mjaftueshëm vitaminë D
Ekspertët rekomandojnë që të rriturit të synojnë 600 IU të vitaminës D në ditë, por ajo gjendet vetëm në një gamë të ngushtë ushqimesh si peshku yndyror, vezët, kërpudhat, qumështi dhe drithërat, duke e bërë të vështirë arritjen e sasisë së rekomanduar.


Në vend të kësaj, shumica e njerëzve e marrin atë nga ekspozimi i drejtpërdrejtë i lëkurës ndaj rrezeve natyrale të diellit ose përmes shtesave dietike. Megjithatë, shumë njerëz ende e kanë të vështirë të marrin vitaminë D në baza ditore.


Në fakt, një studim i 2011-s i botuar në revistën Nutrition Research raporton se 42 për qind e të rriturve në SHBA kanë mungesë të vitaminës D, dhe megjithëse është një problem i zakonshëm, pasojat mund të jenë shqetësuese.


Kockat tuaja mund të dobësohen


Një nga simptomat më të zakonshme të mungesës së vitaminës D është ngërçet e muskujve ose dobësia e muskujve.


“Mungesa e vitaminës D mund të çojë në humbje të masës dhe forcës së muskujve, duke rezultuar në dobësi të muskujve. Kjo ndodh sepse vitamina D rregullon homeostazën e kalciumit, e cila është e nevojshme për tkurrjen dhe relaksimin e duhur të muskujve”,shpjegon Denise Pate, një mjeke me Zyrat Mjekësore të Manhattanit.


Erika Aragona, mjeke familjare dhe eksperte e shëndetit për BioShell, thotë se kjo është për shkak se vitamina është e nevojshme që trupi të absorbojë kalciumin dhe fosforin.


Jeni në rrezik më të lartë të depresionit


Aragona thotë se ata që kanë mungesë të kësaj vitamine të veçantë mund të jenë në rrezik më të madh për depresion.


“Lidhja e drejtpërdrejtë nuk dihet ende, por ka disa teori të ndryshme. Njëra është se njerëzit që tashmë vuajnë nga probleme të shëndetit mendor mund të jenë më të tërhequr, të lodhur dhe më pak të prirur të dalin jashtë dhe të ekspozohen në diell. Hani të ekuilibruar vaktet që përmbajnë mjaftueshëm vitaminë D. Një teori tjetër është se vitamina D shkakton keqabsorbimin e shumë më tepër lëndëve ushqyese sesa vetëm kalciumin, dhe me rritjen e ruajtjes, çrregullimet e humorit mund të rriten”, shton ajo.


Jeni në rrezik më të lartë për disa sëmundje


Përveçse është thelbësore për ruajtjen e kockave, muskujve dhe dhëmbëve të shëndetshëm, Pate thekson se mungesa e vitaminës D është e lidhur me disa sëmundje kronike. Në mënyrë të veçantë, një studim i vitit 2017 i botuar në revistën mjekësore Aging and Disease zbuloi se mungesa e vitaminës D luan një rol në zhvillimin dhe përparimin e disa sëmundjeve kronike, si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe disa lloje kanceri.


Sistemi juaj imunitar gjithashtu mund të vuajë.


“Vitamina D është thelbësore për rregullimin e sistemit imunitar dhe nxitjen e funksionit imunitar. Është treguar se vitamina ka veti imunomoduluese dhe mungesa e saj shoqërohet me një rrezik të shtuar të sëmundjeve dhe infeksioneve autoimune”, ka thënë ajo.


Comments are closed.