Take a fresh look at your lifestyle.

RAZOREN! Zelenski: Bahmut sada izgleda poput Hirošime!

Ničeg živog nema, sve zgrade su uništene, poručio je ukrajinski predsednik sa samita Grupe sedam u Japanu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uporedio je istočni ukrajinski grad Bahmut s Hirošimom, japanskim gradom koji je razrušen u Drugom svetskom ratu kada je američka vojska na njega bacila atomsku bombu.

Zelenski navodi da ga slike razrušene Hirošime podsećaju na Bahmut, grad koji je tokom proteklih deset meseci bio poprište najduže i najkrvavije bitke otkad je ruska vojska izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Nema života

Zelenski je ponovo odbio da potvrdi da je Bahmut pao u ruske ruke, odnosno da su grad osvojili pripadnici plaćeničke grupe Vagner, kao što to tvrdi Jevgenij Prigožin, njihov šef i osnivač, koji je u subotu objavio video-snimak na kome nosi rusku zastavu, okružen svojim borcima iz centra grada.

– Hirošima i Bahmut izgledaju potpuno isto. Ničeg živog nema, sve zgrade su uništene – rekao je Zelenski tokom posete Japanu, gde je prisustvovao samitu lidera Grupe sedam.

RATNE STRAHOTE: POŽAR U ZGRADI JEDNE RAZORENE ČETVRTIFOTO: HANDOUT / AFP / PROFIMEDIA

On je ponovio da se ukrajinski vojnici još nalaze u Bahmutu i da se borbe nastavljaju. – Naši vojnici su u Bahmutu – rekao je on.

Pokušaj opkoljavanja

U Kijevu navode da se ukrajinske snage nalaze na bokovima grada i da pokušavaju da okruže ruske trupe.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je u svom redovnom izveštaju da je Vagner iscrpljen i gotovo onesposobljen za nove napade van grada.

Prema analitičarima ISW, ruskim snagama će možda trebati dodatna pojačanja da zadrže razoreni grad. To bi sprečilo Ruse da napreduju – na zapadu prema Kostantinivki, a na severu prema Soledaru.

Sablasno: Uništeno drveće nad ostacima zgradaSABLASNO: UNIŠTENO DRVEĆE NAD OSTACIMA ZGRADAFOTO: IVAN RODIONOV / SPUTNIK / PROFIMEDIA

Kopaju rovove i prave prepreke

Rusi pripremaju odbranu

BBC je juče objavio nekoliko satelitskih snimaka na kojima se navodno vidi kako se ruske trupe pripremaju za odbranu osvojenih pozicija na istoku i jugu Ukrajine.

Na zapadnoj obali Krima, u dužini od 25 kilometara, postavljeni su “zmajevi zubi”, prepreka za tenkove, kao i betonski blokovi u obliku piramide, dok su iza njih kilometri rovova. Gradić Tomak je opasan rovovima i od njega je napravljeno utvrđenje.

Duž auto-puta E105, koji povezuje Melitopolj i Tomak, iskopani su rovovi i tenkovske prepreke. U okolini Marijupolja iskopani su rovovi kružnog oblika.

Pobeda: Radost osvajačaPOBEDA: RADOST OSVAJAČAFOTO: HANDOUT / AFP / PROFIMEDIA

Povlačenje do 1. juna

Vagner napušta grad

Ruska grupa Vagner saopštila je da će se njene snage povući iz Bahmuta od 25. maja do 1. juna i tada će ustupiti svoje položaje redovnoj ruskoj vojsci.

– U zapadnoj periferiji Bahmuta postavljene su linije odbrane. Tako da će grupa Vagner napustiti grad između 25. maja i 1. juna – rekao je osnivač i šef grupa Jevgenij Prigožin.

– Operacija zauzimanja Bahmuta trajala je 224 dana. Ovde je bio samo Vagner i nije bilo redovnih trupa ruske vojske – dodao je Prigožin, koji je u sukobu sa čelnicima ministarstva odbrane.

Izvor: Kurir.rs

Comments are closed.