Take a fresh look at your lifestyle.

Dëshironi të jeton në Japoni? Shtëpitë po shiten për rreth 25 mijë dollarë – Lajmet e funditDëshironi të jeton në Japoni? Shtëpitë po shiten për rreth 25 mijë dollarë


Bota
April 22, 2023 – 23:56

Teksa popullsia e Japonisë zvogëlohet dhe më shumë prona mbeten pa pretendime, një segment në zhvillim e blerësve, që ndihen më pak të lidhur me qytetet e mbipopulluara, po kërkojnë arkitekturën rurale që kanë nevojë për pak dashuri. Të dhënat më të fundit të qeverisë, nga sondazhi i Strehimit dhe Tokës 2018, raportuan rreth 8.5 milionë shtëpi të pabanuara në të gjithë vendin – afërsisht 14% e stokut të banesave të vendit – por vëzhguesit thonë se ka shumë më tepër sot. Instituti i Kërkimeve Nomura e vendos numrin në më shumë se 11 milionë dhe parashikon që shifra e shtëpive të pabanuara mund të kalojë 30% të të gjitha shtëpive në Japoni deri në vitin 2033.


Shtëpia e Thursfields, e cila ndodhet midis strehave në prefekturën jugore të Ibaraki, rreth 45 minuta nga qendra e Tokios, ishte braktisur pasi familja e pronarit të mëparshëm refuzoi ta trashëgonte atë pas vdekjes së pronarit. Bashkia lokale mori pronën dhe e nxori në ankand me një ofertë minimale prej 5 milionë jen (38,000 dollarë), por ajo nuk arriti ta shiste.


Kur u ul përsëri në bllok, Jaya Thursfield vendosi të provonte fatin e tij. Pasi e bëri një inspektim të shpejtë me një mik arkitekt dhe nuk gjeti ndonjë problem të madh, pavarësisht viteve të neglizhencës, ai e mori shtëpinë për 3 milionë jen (rreth 23,000 dollarë).


Shtëpitë në Japoni zakonisht ulen në vlerë me kalimin e kohës derisa ato janë të pavlefshme – trashëgimia kulturore e ndërtimit të pas Luftës së Dytë Botërore dhe ndryshimi i kodeve të ndërtimit – me vetëm vlerën e tokës që ruan. Pronarët ndjejnë pak nxitje për të mirëmbajtur një shtëpi të vjetër, dhe blerësit shpesh kërkojnë t’i prishin ato dhe të fillojnë të reja. Por kjo mund të jetë e shtrenjtë.


Të tjerët synojnë të ruajnë atë që është atje, shkruan NY Times, përcjell Klankosova


Comments are closed.