Take a fresh look at your lifestyle.

Krijohet për herë të parë një lazer “rrufepritës” [video] – Lajmet e funditKrijohet për herë të parë një lazer “rrufepritës”
Shkencëtarët evropianë kanë njoftuar se kanë testuar për herë të parë një rrufepritës alternativ: një lazer të fuqishëm që, drejtuar drejt qiellit, mund të parandalojë rrufenë.


Arritja mund të çojë në metoda më të mira të mbrojtjes nga rrufetë për infrastrukturën kritike si termocentralet, aeroportet, platformat e lëshimit të raketave, etj.


Siç raportojnë në botimin e tyre të lidhur në revistën e Nature Photonics, studiuesit, të udhëhequr nga Aurelien Ward i Ecole Polytechnique de Paris, kryu eksperimente në një mal në Zvicër. Pranë një kulle telekomunikacioni që goditet nga rrufeja rreth 100 herë në vit, ata instaluan një lazer me madhësinë e një makine të madhe, i cili dërgon deri në 1000 pulse në sekondë në qiell. Gjatë gjashtë orësh funksionimi, në mes të një stuhie rrufeje, lazeri devijoi katër rrufe. Kështu ata konfirmuan se lazeri mund të shmangë rrufenë dhe të mbrojë një infrastrukturë të synuar.Comments are closed.