Take a fresh look at your lifestyle.

Ministrja Hajdari paralajmëron masë ligjore për produktet esenciale

Ministrja e Industrisë,  Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari ka paralajmëruar masë ligjore për produktet esenciale. Ajo tha se tashmë kanë krijuar grupin e dytë punues i cili do të vendos se a do të shkohet me çmimin tavan apo me marzhë tregtare.

Në një konferencë për medie, ministrja Hajdari tha se do të marrin masë ligjore për të ndaluar spekulimet me çmime.

“Ne tani kemi krijuar grupin e dytë punues për masën ligjore për produktet esenciale dhe theksoj se do të jenë këto produkte esenciale që do të përfshihen në masën ligjore: gruri, mielli, buka, orizi, pastat, vaji i lulediellit, kripa, qumështi, vezët, mishi i pulës, sheqeri, sapuni, detergjenti dhe pecetat higjienike. Grupi punues, tani i themeluar, do të analizojë tutje se cilën masë ligjore do ta marrim, a do të shkojmë me çmimin tavan  apo do të shkojmë me një marzhë tregtare, kjo varet edhe nga analizat që do të vijnë edhe nga grupi punues me evidencë nga tregu, por edhe nga operatorët ekonomikë, sepse kemi operatorë që janë në shitje me shumicë e pakicë. Të gjitha këto do të ndodhin shumë shpejt… Ashtu siç kemi vepruar për naftën mund të veprojmë edhe me produktet tjera, por kjo varet prej analizës së situatës nga vetë grupi punues. Nuk po them sot si ministre se do të vendosi çmim tavan por do të marrim një masë që do të ndalojë spekulimet sepse jemi të informuar në baza ditore nga Dogana për çmimet furnizuese nga importi”, theksoi ministrja e Tregtisë. 

Ministrja e Industrisë,  Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari tha se ndonëse çmimet furnizuese të grurit dhe miellit janë zbritur në 7%, kjo nuk po vërehet në çmimet në treg.

E për ndonjërën  masë eventuale, Hajdari tha se kanë marr dritën e gjelbër edhe nga Autoriteti i Konkurrencës së Kosovës.

“Nga të dhënat e Doganës ndonëse kemi një rritje të çmimit në disa furra të bukës ne kemi për dallim nga çmimet e Doganës çmimet furnizuese të grurit dhe miellit janë kryesisht në rënie për dallim nga muaji maj, pra kemi 7% të çmimeve furnizuese të grurit dhe miellit, 7% zbritje bazuar nga evidenca e Doganës dhe kjo evidencë nga Dogana është konfirmuar edhe nga grupi punues i MINT në bashkëpunim edhe me atë  të Financave… Pas të gjitha këtyre hulumtimeve të bëra nga grupi punues ne kemi konstatuar si në vijim, marzha tregtare e artikujve esencial ndonëse tregu i lirë ka një dallim të lartë në mes të operatorëve ekonomik ku mesatarja e marzhës tregtare të të gjithë operatorë ekonomik varion prej 8% deri në 19.40% varësisht nga produkti”, tha ajo.

Sa i takon furnizimeve me grurë Hajdari tha se po presin përfundimin e korrjeshtirjeve, por është garanci që 70% e tregut do të furnizohet nga fermerët vendor.

Lidhur me vendimin që Qeveria nxori për ndalim të eksportit të produkteve esenciale, Hajdari tha se tashmë janë duke  e rishikuar atë vendim.

“Tani jemi në rishqyrtim për shkak të kërkesave që i shohim nga vetë operatorët ekonomik që mund të kenë ndonjë sfidë për të operuar tutje, mund të kenë edhe sfidë për furnizim tutje”, tha ajo.

Bashkim Zejnullahu nga Shoqata e Mullistëve të Kosovë tha se nuk ka nevojë për shqetësime pasi kanë furnizim të mjaftueshëm me grurë. Ai tha se janë kundër abuzimeve me çmime.

Por, Zejnullahu shtoi se këtë vit në disa regjione ka rendimente më të ulëta për sipërfaqe krahasuar me  vitin e kaluar.

“Kemi furnizim të mjaftueshëm të brendshëm do të krijohen sigurisht furnizime sipas nevojë edhe nga tregjet e jashtme që ne të kemi mundësinë të ofrojmë për tregun tonë një furnizim stabil. Çmimet duhet të kishin pas rënie gjatë sezonit 2022 edhe pse nuk kanë pësuar ndonjë rënie të madhe, por ka një rënie që garanton së paku për një kohë të caktuar  për çmimin e miellit  për tregun e brendshëm. Ne si shoqatë jemi të angazhuar gjithmonë që të ketë furnizime edhe të ketë stabilitet të brendshëm.  Duke e ditur situatën e mëhershme të muajit shkurt dhe mars arritëm të mbajmë në kontroll apo të vërtetojmë kemi stabilitet dhe stoqe të mjaftueshme dhe mendojmë se kjo do të vazhdojë edhe këtë vit… Jemi kundër abuzimeve të çmimeve nga kushdo qoftë edhe nga ne përpunuesit, të jemi më vigjilent dhe  të mos shfrytëzojmë situatën aktuale që të ngritin çmimet pa nevojë. Nuk kemi pasur nevojë dhe nuk ka nevojë për shqetësime, por as nuk kemi nevojë për ngritje të çmimeve”, tha Zejnullahu.

Lidhur me atë se prej cilave vendeve Kosova mund t’i plotësojë mangësitë e  grurit, Zejnullahu përmendi Maqedoninë, Bullgarinë, Kroacine e Serbinë.

Comments are closed.