Take a fresh look at your lifestyle.

Ovo možda niste znali o mopsu – PressOnline

Svaka rasa i svaki pas je jedinstven i iza sebe ima svoju istoriju. Izdvojili smo za vas neke zanimljive činjenice o mopsu, koje možda niste znali…

foto: b92.net

Mops potiče iz drevne Kine.

Mops je veoma stara rasa pasa. Njegove korene možemo pratiti unazad 700 – 400 godina pre nove ere , ali detalji razvoja ove rase izgubljeni su u vremenu. Mops je svakako evoluirao od tada, naročito nakon što je dospeo na tlo Evrope stotinama godina kasnije.

Mops je dospeo na tlo Evrope u 16. veku.

Portugalski i holandski trgovci uvezli su ovu rasu na tlo Evrope iz Kine tokom 16. veka. Kasnije, kada su Vilijam III i Meri II preuzeli engleskih presto 1689. godine, doneli su ovu rasu i na obale Engleske.

Mops je naveća rasa u svojoj grupi.

Kinološka društva uvrstila su mopsa u grupu patuljastih pasa, sastavljenu od najmanjih rasa pasa. Od svih tih malih rasa, mops je najveći.

Samo je jedan mops odneo titulu najboljeg psa na izložbi Kinološkog društva Vestminster.

Na izložbi pasa kinološkog društva Vestminster, koja se organizuje već 138 godina, mops je samo jednom pobedio kao najbolji pas (Best in Show). 1981. godine mops po imenu Čanki pobedio je ostalih 2 810 pasa i odneo kući titiulu najboljeg.

Vilijam I je imao mopsa koji mu je spasio život

Dok je Vilijam I vodio holandsku revoluciju portiv Španije, jedne večeri atentatori su pokušali da mu oduzmu život. Međutim, njegov odani pas, mops po imenu Pompej, osetio je ubice i počeo da laje kako bi upozorio svog gospodara.

Marija Antoaneta je imala mopsa.

Dok je buduća kraljica Francuske još uvek živela u Austriji, imala je mopsa kao voljenog kućnog ljubimca, po imenu Mops. Marija Antoaneta izgleda nije bila kreativna u davanju imena.

Napoleonova supruga bila je veliki ljubitelj ove rase.

Žozefina Bonaparta imala je mopsa po imenu Fortuna, koji nije bio samo verni kućni ljubimac. Kada je Žozefina bila u zatvoru nakon početka Fransuckse revolucije, uz pomoć svog psa prenosila je tajne poruke svojoj porodici.

Vilijam Hogart naslikao je i mopsa na svom autoportretu.

Godine 1745. poznati engleski slikar i satiričar Vilijam Hogart naslikao je jedinstveni autoportret. Hogart je prikazan kao “slika u slici” a njegov pas se nalazi u prvom planu. Naziv autportreta je “Slikar i njegov mops”.

Izvor: b92.net

Comments are closed.