Take a fresh look at your lifestyle.

Shkencëtarët thonë se kanë krijuar një karburant të ri të aviacionit

Shkencëtarët zviceranë pretendojnë se kanë zbuluar një mënyrë për t’i bërë fluturimet me aeroplanë më miqësorë me mjedisin dhe për të zvogëluar gjurmën e tyre të karbonit.

Në një studim të botuar në revistën Nature, shkencëtarët përshkruan se si ndërtuan një kullë diellore që është çelësi për procesin e prodhimit të karburantit miqësor ndaj mjedisit.

Ata shpjeguan se si kulla përdor energjinë diellore për të prodhuar një alternativë karburanti sintetik, i cili mund të përdoret në vend të karburantit fosil.

“Vajguri” i prodhuar nga kjo kullë diellore (rafineria diellore, siç e quajnë autorët) gjoja mund të përdoret në aviacion pa asnjë problem, nuk kërkon kushte të veçanta për ruajtje, as përshtatje të avionëve ekzistues.

Me teknologjinë tonë diellore, ne kemi treguar se mund të prodhojmë vajguri sintetike nga uji dhe CO2, në vend të lëndëve djegëse fosile, thuhet në një deklaratë për shtyp të nënshkruar nga një prej bashkautorëve të studimit, profesori në ETH Cyrih, Aldo Steinfeld.

Sasia e dyoksidit të karbonit të emetuar gjatë djegies së vajgurit në një motor jet është e barabartë me atë të konsumuar gjatë prodhimit në një termocentral diellor. Kjo do të thotë që karburanti është neutral ndaj karbonit, veçanërisht nëse përdorim dyoksid karboni të kapur direkt nga ajri. Dhe ne shpresojmë për këtë në një të ardhme jo aq të largët.

Për momentin, kjo rafineri diellore prodhon rreth një decilitër vajguri sintetik në ditë. Megjithatë, duhet mbajtur parasysh se ai është ndërtuar për të vërtetuar konceptin dhe për të kryer studimin. Për të prodhuar sasitë që nevojiten çdo ditë në mbarë botën, do të ishte e nevojshme të ndërtoheshin shumë më tepër rafineri diellore, shumë më të mëdha.

Sa i përket çmimeve të karburanteve, të cilat janë rritur në qiell gjatë muajve të fundit, çdo zgjidhje që përfshin karburant më të lirë dhe është gjithashtu miqësore me mjedisin tingëllon fantastike.

Comments are closed.