Take a fresh look at your lifestyle.

Sve je spremno za proslavu slave Beograda! EVO KADA POČINJE I KUDA ĆE SE KRETATI LITIJA02. 06. 2022.


‘Spasovdan je prilika da svi izađemo, prošetamo i da se pomolimo za mir!’ VESIĆ: Sve je spremno za proslavu slave Beograda! EVO KADA POČINJE I KUDA ĆE SE KRETATI LITIJA

Danas je Spasovdan, slava grada Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić, istakao je za PINK da je lepo biti domaćin za slavu koju slavi skoro dva miliona ljudi.

foto:pink

Vesić je rekao da je slava ustanovljena 1403. godine, kada je Beograd postao srpski grad, Despot Stefan Lazarević je, ustanovio slavu Vaznesenja Gospodnjeg, odnosno Spasovdan za slavu grada.

– To je tradicija koju imamo 619 godina. Slava se nije uvek slavila, bilo je različitih vremena, ratnih vremena, kao i period pod Turcima, ali u svakom slučaju, ponovo se redovno slavi od 1862. godine, od kada je vraćena i svečana litija kroz grad. Godinu dana kasnije izgrađena je i Vaznesenjska crkva – rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, posebna karakteristika ove slave jeste upravo litija, i dodaje da će ona ove godine krenuti od Vaznesenjske crkve, iz Kneza Miloša.

– Šetaće se kroz Kneza Miloša do Londona, zatim kroz Kralja Milana do Slavije, od Slavije Bulevarom Oslobođenja i ispred Hrama Svetog Save patrijarh će se obratiti okupljenim građanima. Takođe, ispred Hrama će biti organizovam i mali program. Prilika je da svi izađemo, da prošetamo i da se pomolimo za mir – rekao je Vesić.

Kako dodaje, mir nam je danas itekako potreban.

– Litija počinje u 18 sati i procena je da će trajati sve zajedno do 19 i 30 – rekao je Vesić.

On je istakao da, kako litija bude prolazila, ulice će se odmah otvarati.

Foto: TV Pink Printscreen

– Zahvalio bih se SPC, mi ovo radimo zajedno. Nosiće se ikona Bogorodice, kao i mošti Svete Petke – rekao je Vesić.

Kako kaže, dolaze nam gosti i sa Kosova i Metohije, čak 50 mališana, kao i 20-toro dece iz Podgorice.

– Oni su par dana već u Beogradu, obilaze i upoznaju grad i učestvovaće i u spasovdanskoj litiji. Beograd treba da bude domaćin srpskoj deci, i ma gde da oni žive, treba da Beograd prihvate kao svoj glavni grad, jer on to i jeste – rekao je Vesić.

Dodaje da će muzički program biti veoma interesantan i moderan.

Izvor:pink.rs

Comments are closed.